Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Μέλος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

Twentyfour_seven

Διεύθυνση Ιατρείου'
Πλάτωνος 9 & Χαιμαντά, Χαλάνδρι

Τηλ.: 210 6817282 Κιν.: 6974302461
Services_teaser

Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

 

   Πρόκειται για την οριστική διακοπή της εμμηνορρυσίας και την εξαφάνιση των ωοθυλακίων, κάτι που συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 51 ετών (με αρκετές διακυμάνσεις), και που σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Η έλλειψη αυτή των οιστρογόνων σχετίζεται με την οστική απώλεια, η οποία συμβαίνει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εμμηνόπαυσης, με μειούμενο ρυθμό με την πάροδο του χρόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

  Προηγείται της εμμηνόπαυσης μία περίοδος (περιεμμηνοπαυσιακή), που διαρκεί περίπου 3-4 χρόνια, κατά την οποία παρατηρούνται οι πρώτες διαταραχές του κύκλου, με συνοδές ορμονικές και κλινικές διαταραχές (κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου, ευερεθιστότητα, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, εξάψεις, εφιδρώσεις).

 

 

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ

 

  Μπορεί να αφορούν στο ρυθμό εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως (συχνομηνόρροια, αραιομηνόρροια, αμηνόρροια), ή στην ποσότητα του αίματος (μηνορραγία, μητρορραγία, μηνομητρορραγία, υπερμηνόρροια, υπομηνόρροια).

Τα αίτια ποικίλουν:

 • βλάβες στην περιοχή υποθαλάμου/υπόφυσης
 • νευρογενής ανορεξία, υπερβολική άσκηση ή stress
 • σύνδρομο Kallmann (ιδιοπαθής υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός)
 • σύνδρομο Turner (υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός)
 • υπερπρολακτιναιμία
 • σύνδρομο  πολυκυστικών  ωοθηκών
 • φάρμακα
 • άλλα ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα (υπο και υπερθυρεοειδισμός, παθήσεις επινεφριδίων,σακχαρώδης διαβήτης ,παχυσαρκία)
 • παθολογία γεννητικών οργάνων (λοιμώξεις, τραύματα, νεοπλάσματα καλοήθη ή κακοήθη).

 

 

ΠΡΩΙΜΗ  ΩΟΘΗΚΙΚΗ  ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

 

  Πρόκειται για διαταραχή της ωοθηκικής λειτουργίας με αμηνόρροια και υπογονιμότητα σε γυναίκες ηλικίας < 40 ετών, που όμως μπορεί να μην είναι οριστική όπως στην εμμηνόπαυση, αλλά να είναι διαλείπουσα με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να ανακτούν την ωοθηκική λειτουργία. Οι αιτίες της είναι πολλαπλές, όπως: αυτοανοσία, ιδιοπαθής, μετά από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ιογενείς λοιμώξεις και άλλες.

 

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ  ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ  ΩΟΘΗΚΩΝ

 

  Πρόκειται για ενδοκρινική και μεταβολική διαταραχή που παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια ως προς τις κλινικές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • διαταραχές εμμηνορρυσίας (αραιομηνόρροια, δευτεροπαθής αμηνόρροια)
 • υπογονιμότητα
 • μεταβολικές εκδηλώσεις (παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2)
 • εκδηλώσεις υπερανδρογοναιμίας (ακμή, υπερτρίχωση, αλωπεκία ανδρικού τύπου, μελανίζουσα ακάνθωση),
 • καθώς και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα.

  Η αναγνώριση και αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι σημαντική, γιατί εκτός από τις αναπαραγωγικές διαταραχές που προκύπτουν, οι μεταβολικές διαταραχές του συνδρόμου αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

 

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

 

  Είναι η καλοήθης αύξηση του μαζικού αδένα στους άντρες, πιο συχνά αφορά και στους δύο μαστούς, ενώ πρέπει να διαχωρίζεται από την ψευδογυναικομαστία που είναι η συσσώρευση λίπους κάτω από τον μαστό σε παχύσαρκα άτομα. Είναι πολύ συχνή στους εφήβους με ποσοστά εμφάνισης ως και 70%-75% ,αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εξαφανίζεται χωρίς καμία παρέμβαση μέσα σε διάστημα 2 ετών.

Στους ηλικιωμένους  υπάρχει σε ποσοστό 30%, ενώ στους ενήλικες άντρες είναι κλινικά εμφανής στο 1%, αλλά σχεδόν το 40% των αντρών παρουσιάζει ιστολογικά στοιχεία γυναικομαστίας. Οι αιτίες ποικίλουν, και εκτός από φυσιολογικά αίτια, όπως η εφηβεία και η παχυσαρκία, ευθύνονται γι’αυτήν κάποια φάρμακα, ηπατικά νοσήματα, καταστάσεις που προκαλούν υπογοναδισμό, όγκοι (όρχεος, νεφρών, επινεφριδίων, χοριοκαρκίνωμα, βρογχογενές καρκίνωμα), ενδοκρινικά νοσήματα (αδενώματα υπόφυσης, υπο/υπερθυρεοειδισμός, αδένωμα επινεφριδίων), ενώ κάποιες περιπτώσεις είναι οικογενείς ή ιδιοπαθείς.

 

 

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

  Σύνθετο πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται σωματικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Για τη διερεύνησή του λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ένα λεπτομερές ιστορικό του ατόμου (σεξουαλική δραστηριότητα, ψυχολογική κατάσταση, ιατρικές παθήσεις, φάρμακα), φυσική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος.

 

 

 ΠΡΩΙΜΗ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ  ΗΒΗ

 

  Ως πρώιμη ήβη χαρακτηρίζεται η εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου πριν την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια ή των 9 ετών στα αγόρια. Οι αιτίες διαφέρουν και μπορεί να αφορούν σε παθήσεις των επινεφριδίων- των όρχεων – των ωοθηκών, σε φάρμακα, σε συγγενείς ανωμαλίες, σε τραύματα ή λοιμώξεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι ιδιοπαθές.

Ως καθυστερημένη ήβη χαρακτηρίζεται η μη εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου σε ηλικία 13 ετών στα κορίτσια και 14 ετών στα αγόρια. Και σ’αυτή την περίπτωση τα αίτια ποικίλουν και μπορεί να είναι ιδιοπαθή, χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, ενδοκρινοπάθειες, λοιμώξεις, νευρογενής ανορεξία), καταστάσεις που προκαλούν υπογοναδισμό (υποφυσιακή ανεπάρκεια, συγγενείς ανωμαλίες, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, χημειοθεραπεία , ακτινοβολία).

 

 

 ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ  ΖΕΥΓΑΡΙ

 

  Υπογονιμότητα είναι η αποτυχία σύλληψης μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους, με συχνή σεξουαλική επαφή και χωρίς τη χρήση μέσου αντισύλληψης. Η διερεύνηση για τις αιτίες της υπογονιμότητας πρέπει να γίνεται και στους δύο συντρόφους, πρώτα με τη λήψη ενός καλού ιστορικού, ενώ ακολουθούν η κλινική εξέταση, ο εργαστηριακός έλεγχος και οποιοσδήποτε περαιτέρω έλεγχος κριθεί αναγκαίος βάσει των ευρημάτων.