Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Μέλος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

Twentyfour_seven

Διεύθυνση Ιατρείου'
Πλάτωνος 9 & Χαιμαντά, Χαλάνδρι

Τηλ.: 210 6817282 Κιν.: 6974302461
Services_teaser

Μεταβολικά Νοσήματα Οστών

Big_____________2

ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ-ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

Είναι το συχνότερο μεταβολικό νόσημα των οστών, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές της μικροαρχιτεκτονικής του οστού, με αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής αντοχής και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

         ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

  •  Είναι αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος και πώς γίνεται;
  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της;
  • Yπάρχουν κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα που επηρεάζουν την οστική μάζα και άρα επιταχύνουν ή προκαλούν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης;
  • Γνωρίζουμε  συγκεκριμένες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση;
  • Ποιος είναι ο ρόλος της  άσκησης στην οστεοπόρωση, είτε πριν είτε μετά την εμφάνισή της;
  • Έχει σημασία το σωματικό μας βάρος ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή της;
  • Aσβέστιο και βιταμίνη D. Δύο σημαντικοί παράγοντες που συνδέονται στενά με την οστική μάζα και είναι απαραίτητοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

 ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

    Τα αίτια ποικίλουν, με σημαντικότερα την έλλειψη οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και την προχωρημένη ηλικία σε άντρες και γυναίκες, όπου παρατηρείται μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D και μειωμένη εντερική απορρόφηση ασβεστίου. Οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το οστικό άλγος, την απώλεια ύψους και τη θωρακική κύφωση, και σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και τη δυσκολία βάδισης.

 

 

       ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

  •          Ακτινολογικά ευρήματα
  •          Εργαστηριακός έλεγχος (αίμα, ούρα)
  •          Μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA), και προσδιορισμός του Τ- score.

 

Πότε μιλάμε για οστεοπενία και πότε για οστεοπόρωση ή εγκατεστημένη οστεοπόρωση;

 

 

      ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

   Υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που  μπορούν να βελτιώσουν την οστική μάζα και να ανακουφίσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα. Είναι ασφαλή, έχουν διαφορετικές δράσεις ανά κατηγορία, και η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται ορθολογικά.

 

 

       ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

  Η οστεοπόρωση δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση!!! Υπάρχουν σημαντικές αιτίες οστεοπόρωσης και στους άντρες, τις οποίες οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να θεραπεύσουμε.

 

 

 

      ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

  Ευτυχώς σπάνια, αλλά η αναγνώριση των νοσημάτων που την προκαλούν είναι καθοριστική για την περαιτέρω σκελετική ανάπτυξη των παιδιών.

 

 

        ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΑΠΟ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ

 

  Η γνωστή σε όλους κορτιζόνη, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που η μακροχρόνια ή σε μεγάλες δόσεις χορήγησή τους αποτελεί ίσως την πιο σημαντική αιτία δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης, και άρα μελλοντικά την πρόκληση καταγμάτων σε άντρες και γυναίκες.

 

 

       ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 

  Κατάσταση αυξημένων αναγκών σε ασβέστιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του εμβρυικού σκελετού, γεγονός που προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο μεταβολισμό του ασβεστίου της μητέρας.

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ 

 

  Η απώλεια οστικής μάζας που παρατηρείται σε ασθενείς με κακοήθειες οφείλεται είτε στον ίδιο τον καρκίνο ως νόσημα (π.χ.,  καρκίνος μαστού, οξεία λεμφογενής λευχαιμία σε παιδιά), είτε στα θεραπευτικά μέσα που ακολουθούνται για την αντιμετώπισή του (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, μεγάλες δόσεις κορτιζόνης). Η παρακολούθηση αυτών των ατόμων είναι σημαντική, γιατί δυστυχώς πολλές από τις κακοήθειες εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, με αποτέλεσμα τη μη σωστή σκελετική ανάπτυξη, ή στην αναπαραγωγική ηλικία σε ενήλικες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η οστική λειτουργία νωρίτερα από το αναμενόμενο, κάτι που οδηγεί μελλοντικά  σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

 

 

      ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

  Από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης, είναι η κατάχρηση αλκοόλ και καφείνης, η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου με τα γαλακτοκομικά, καθώς και η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη όπως στη νευρογενή (ή ψυχογενή) ανορεξία. Το τελευταίο, είναι ένα ψυχιατρικό νόσημα που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρή ηλικία (και ιδιαίτερα στα κορίτσια), με εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.

 

       ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

    Μεταμοσχεύσεις γίνονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, και οι επιπτώσεις στα οστά οφείλονται είτε στη νόσο για την οποία χρειάστηκε μεταμόσχευση οργάνου, είτε στη χρήση κορτιζόνης και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που βοηθούν στην αποφυγή απόρριψης του μοσχεύματος.

 

 

    ΥΠΕΡΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ

 

Πρόκειται για την αύξηση του ασβεστίου στον ορό (που φυσιολογικά κυμαίνεται από 8,5- 10,5 mg/dl).

Η αιτιολογία και οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν.

Σημαντικό ενδοκρινολογικό αίτιο υπερασβεστιαιμίας είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (από αδένωμα - υπερπλασία - καρκίνωμα παραθυρεοειδών αδένων), τα σύνδρομα πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1 και 2 (ΜΕΝ), καθώς και άλλες παθήσεις (ενδοκρινικές και μη), ή φαρμακευτικές ουσίες.

 

 

     ΥΠΕΡΑΣΒΕΣΤΙΟΥΡΙΑ - ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

 

   Η αυξημένη απέκκριση ασβεστίου με τα ούρα μπορεί να είναι ιδιοπαθής (όταν δε βρίσκεται η αιτία) ή δευτεροπαθής (όταν οφείλεται σε διάφορα νοσήματα, ενδοκρινικά και μη).Είναι παράγοντας κινδύνου για το σχηματισμό λίθων, που αρκετές φορές είναι ασυμπτωματικοί, αλλά όταν κατέλθουν μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και απόφραξη, με επακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις (κωλικός, αιματουρία, νεφρική βλάβη, λοίμωξη).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    ΥΠΟΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ

 

  Πρόκειται για μείωση του ασβεστίου στο πλάσμα (< 8,5 mg/dl). Oι πιο συχνές αιτίες είναι η έλλειψη βιταμίνης D, ο μετεγχειρητικός υποπαραθυρεοειδισμός, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η υπομαγνησιαιμία, ενώ πιο σπάνια ευθύνονται αυτοάνοσα, διηθητικά και συγγενή νοσήματα.

 

 

    ΟΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

 

   Πληθώρα παθήσεων μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στα οστά. Οι σημαντικότερες είναι οι παθήσεις του γαστρεντερικού (φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου), του θυρεοειδή, οι ρευματοπάθειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος), ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

 

 

     ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΥ

 

  Το μαγνήσιο και ο φωσφόρος είναι δύο ιόντα που συμμετέχουν σε πολλά βιολογικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα είτε η περίσσεια είτε η έλλειψή τους να προκαλεί ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

 

     ΝΟΣΟΣ PAGET

 

   Λέγεται και παραμορφωτική οστείτιδα, με εστιακές βλάβες των οστών αγνώστου αιτιολογίας (πιθανώς να ευθύνονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες), που προκαλούν πόνο, σκελετικές παραμορφώσεις, νευρολογικές επιπλοκές από πιεστικά φαινόμενα, κατάγματα,  καρδιολογικές  επιπλοκές και όγκους των οστών (οστεοσαρκώματα).

  Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό και τον ακτινολογικό έλεγχο, ενώ τη μεγαλύτερη ευαισθησία έχει το σπινθηρογράφημα οστών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τα διφωσφονικά και την καλσιτονίνη, ενώ  ορισμένες περιπτώσεις χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης.