Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Μέλος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

Twentyfour_seven

Διεύθυνση Ιατρείου'
Πλάτωνος 9 & Χαιμαντά, Χαλάνδρι

Τηλ.: 210 6817282 Κιν.: 6974302461
Services_teaser

Παθήσεις Παραθυρεοειδών Αδένων

Big_______________________

Είναι μικροί αδένες που βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς και συνήθως είναι τέσσερις (πιο σπάνια  μπορεί να είναι  λιγότεροι ή περισσότεροι), ενώ μπορεί και να βρίσκονται σε άλλη θέση (έκτοποι). Παράγουν μια ορμόνη, την παραθορμόνη (PTH), η έκκριση της οποίας ρυθμίζεται από τις συγκεντρώσεις του ασβεστίου στο αίμα.

 

 

 

 

 

 

 

ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

 

 

  Πρόκειται για ποικιλία παθήσεων που προκαλούν υπερέκκριση παραθορμόνης, άρα και υπερασβεστιαιμία. Οι κυριότερες αιτίες είναι το αδένωμα παραθυρεοειδών (μονήρες ή πολλαπλά), η υπερπλασία και πιο σπάνια το καρκίνωμα, ενώ υπάρχουν και κληρονομούμενα σύνδρομα. Ο υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να είναι και δευτεροπαθής, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορα αίτια που προκαλούν υποασβεστιαιμία, όπως η έλλειψη βιταμίνης D, η αντίσταση στη δράση της παραθορμόνης ή της βιταμίνης D, η νεφρική ανεπάρκεια, η οξεία παγκρεατίτιδα, και άλλα.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

 

 

  Πρόκειται για κατάσταση στην οποία υπάρχουν μειωμένα επίπεδα παραθορμόνης, παρά την ύπαρξη χαμηλών επιπέδων ασβεστίου αίματος. Η συχνότερη αιτία είναι μετά από χειρουργείο στον τράχηλο (θυρεοειδεκτομή, ή παραθυρεοειδεκτομή), ενώ άλλες είναι η ακτινοβολία τραχήλου, διηθητικά νοσήματα (σαρκοείδωση, αιμοχρωμάτωση), αυτοάνοσες και  συγγενείς παθήσεις, καθώς και η υπομαγνησιαιμία.

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

 

  Είναι σπάνιος, και εκδηλώνεται με υπερασβεστιαιμία, με ψηλαφητή  μάζα στον τράχηλο και αρκετά συχνά με νεφρολιθίαση (λόγω αυξημένων επιπέδων ασβεστίου) και οστικές διαταραχές. Δίνει μεταστάσεις  τοπικά στις γύρω ανατομικές δομές, αλλά και λεμφογενώς και αιματογενώς σε οστά – πνεύμονες – ήπαρ – επινεφρίδια.