Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Μέλος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

Twentyfour_seven

Διεύθυνση Ιατρείου'
Πλάτωνος 9 & Χαιμαντά, Χαλάνδρι

Τηλ.: 210 6817282 Κιν.: 6974302461
Services_teaser

Υπογλυκαιμίες

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας στo πλαίσιo της επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής οφείλει να προβληματίζει, καθώς οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, όντας η πιο ευαίσθητη ομάδα ασθενών, αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Από την άλλη μεριά, ασθενείς φαινομενικά υγιείς δύναται να παρουσιάζονται με συμπτώματα υπογλυκαιμίας και δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής μας.

Ως υπογλυκαιμία ορίζουμε τις κλινικές εκδηλώσεις που οφείλονται σε μείωση της τιμής σακχάρου αίματος κάτω του φυσιολογικού, κάτω από 50 mg/dl ή 60 mg/dl, κατά άλλους συγγραφείς. Ο συνδυασμός των τιμών αυτών ακολουθούμενων από συμπτώματα συμβατά με υπογλυκαιμία και η άρση των συμπτωμάτων κατά την άνοδο του σακχάρου αποτελούν την τριάδα του Whipple, απαραίτητη συνθήκη για τη διάγνωση της υπογλυκαιμίας.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινόμενου στην ομάδα των διαβητικών, φτάνει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 20% των ασθενών υπό αγωγή με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά δισκία θα παρουσιάσουν υπογλυκαιμικά συμπτώματα που θα χρειαστούν επείγουσα ιατρική εκτίμηση . Συμπτωματολογία την οποία αντιλαμβάνεται ο ασθενής και διορθώνει τις τιμές σακχάρου μόνος του θεωρείται ελαφρά υπογλυκαιμία, ενώ αν χρειάζεται υποστήριξη από δεύτερο άτομο ή και ενδοφλέβια χορήγηση αγωγής θεωρείται σοβαρή υπογλυκαιμία.

Επιπλέον, η υπογλυκαιμία απαντάται ως το 7% των περιστατικών με έκπτωση επιπέδου συνειδήσεως στα επείγοντα περιστατικά τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το κλινικό γιατρό πως οι τιμές σακχάρου δεν είναι και διαγνωστικές κάθε αυτές. Διαβητικοί μπορεί να παρουσιάσουν υπογλυκαιμικά συμπτώματα με τιμές σακχάρου εντός φυσιολογικών ορίων ή και αυξημένες, καθώς έχει μετατοπιστεί ο ουδός εκδήλωσης συμπτωμάτων προς τα επάνω. Από την άλλη μεριά, υγιείς γυναίκες μπορεί σε νηστεία να παρουσιάζουν τιμές κάτω από 40 mg/dl χωρίς συμπτωματολογία.